Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 150 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju
- 600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 150 g czerwonego wina
- 200 g wywaru wołowego (patrz wariant)
- 120 g koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 ¼ łyżeczki soli
-
1
łyżeczka oregano, suszonego
lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ łyżeczki cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1341.8 kJ / 320.7 kcal
- Białko
- 19.7 g
- Węglowodany
- 12 g
- Tłuszcz
- 21.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 619.5 mg
Alternatywne przepisy
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
2 godz.
Spaghetti z sosem bolognese z orzechów
35 min
Spaghetti Bolognese
40 min
Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe
1 godz. 45 min
Sos boloński
55 min
Potrawka z kurczaka (Étouffée)
45 min
Pilaw z wieprzowiną
50 min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1 godz. 40 min
Pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
1 Std. 30 Min
Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem
10 min
Gulasz z ziemniakami
45 min
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
45 min