Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
TM6

Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)

4.7 (651 ocen)

Składniki

Obieranie ziemniaków

  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
  • 700 g ziemniaków, mączystych nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)

Zupa ziemniaczana curry

  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 150 - 200 g kostek boczku
    lub 150 - 200 g kiełbasek np. wiedeńskich lub frankfurterek, pokrojonych w 1 cm plastry (1 cm)
  • 1 łyżka curry, mielonego
  • 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 60 - 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    lub 80 g mleczka kokosowego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
  • pieczywo, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1644.3 kJ / 393 kcal
Białko
8.4 g
Węglowodany
31.7 g
Tłuszcz
26.5 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Błonnik
5.2 g
Sód
310.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy