Urządzenia i Akcesoria
Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
-
40 g oleju
-
½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
4 nogi z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 250 g każda)
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
200 g czerwonego wina, wytrawnego
-
200 g kostek boczku
-
400 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
-
130 g wody
-
1 łyżeczka rozmarynu, suszonego2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
20 g skrobi kukurydzianej20 g skrobi ziemniaczanej
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1056.3 mg
Białko
66.9 g
Kalorie
4426.7 kJ /
1058 kcal
Tłuszcz
75.4 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
21.9 g
Węglowodany
17.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Udka kurczaka pieczone na kapuście
1 godz. 10 min
Ognisty kurczak z warzywną surówką
6 godz. 45 min
Sałatka z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi (TM5)
15 min
Sałatka szopska z krojonych warzyw (TM5)
20 min
Grillowany łosoś z łódeczkami ziemniaczanymi
1 godz. 10 min
Indyk w glazurze pomarańczowej
29 godz. 45 min
Grillowane skrzydełka w marynacie cytrynowo-pieprzowej
1 godz. 50 min
Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem
1 godz. 10 min
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
50 min
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
10 godz. 30 min
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2 godz.
Kurczak pieczony z warzywami
1 godz. 20 min