
Wersje kompatybilne
Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana (z osłoną noża miksującego 2.0)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g migdałów, ze skórką
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½ - 1 ząbek czosnku
-
50
g zielonych oliwek, bez pestek
lub 50 g czarnych oliwek, bez pestek - 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować), przekrojonych na pół
- 40 g oleju zachowanego po odsączeniu pomidorów
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1650 g wody
- 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
- 800 g ziemniaków, młodych nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
- 120 - 150 g sera typu feta pokrojonego w 0,5 cm kostkę
- 120 - 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 40 - 50 g rukoli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 306.8 kcal / 1283.6 kJ
- Białko
- 9 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Węglowodany
- 32 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Sód
- 863.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z rukolą i pieczarkami
30 min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM5)
20 min
Sałatka z rumienionymi szparagami
20 min
Letnia sałatka makaronowa
30 min
Sałatka z burakami i gruszką
25 min
Sałatka z kaszą gryczaną i pieczonym kozim serem
50 min
Sałatka z serem halloumi, orzechami i granatem
35 min
Sałatka z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem
1 godz.
Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i fetą
1 godz.
Marokańska sałatka z kaszą bulgur, granatem, migdałami, marchewką i ziołowym pesto
1 godz. 20 min
Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną
55 min
Pieczone warzywa z sosem pomidorowym (z osłoną noża miksującego 2.0)
1 godz. 30 min