
Urządzenia i Akcesoria
Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 40 min
8 porcji
Składniki
-
fileta z łososia, świeżego, bez skóry w całości lub przekrojonego na pół2000 g
-
ząbki czosnku2
-
musztardy francuskiej30 g
-
musztardy Dijon10 g
-
miodu30 g
-
sosu sojowego20 g
-
oliwy z oliwek1 ½ - 2 ½ łyżki
-
papryczki chili, suszonej, w płatkach (opcjonalnie)¼ łyżeczki
-
zielonych szparagów bez twardych końcówek (patrz wskazówka)1 - 2 pęczki
-
ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki100 - 150 g
-
korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki500 g
-
cebuli szalotki przekrojonej na pół30 - 50 g
-
mleka200 g
-
curry, mielonego1 szczypta
-
soli¼ - ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego3 szczypty
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej, do dekoracji1 łyżka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
637 kcal /
2665.1 kJ
Białko
55.6 g
Tłuszcz
39.3 g
Węglowodany
14.3 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Sód
499.7 mg