Urządzenia i Akcesoria
Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 40 min
8 porcji
Składniki
-
2000 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry w całości lub przekrojonego na pół
-
2 ząbki czosnku
-
30 g musztardy francuskiej
-
10 g musztardy Dijon
-
30 g miodu
-
20 g sosu sojowego
-
1 ½ - 2 ½ łyżki oliwy z oliwek
-
¼ łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach (opcjonalnie)
-
1 - 2 pęczki zielonych szparagów bez twardych końcówek (patrz wskazówka)
-
100 - 150 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
-
500 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
30 - 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
200 g mleka
-
1 szczypta curry, mielonego
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
499.7 mg
Białko
55.6 g
Kalorie
2665.1 kJ /
637 kcal
Tłuszcz
39.3 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Węglowodany
14.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, łososiem i koperkowym dressingiem
30 min
Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniakami
30 min
Bliskowschodni łosoś z ziemniakami i jogurtowym sosem
1 godz. 40 min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1 godz. 5 min
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50 min
Ryba na spaghetti z cukinii z sosem śmietanowym
55 min
Paczuszka z łososiem i porem z ziemniakami
1 godz.
Łosoś z ziemniakami i brokułami z koperkowym sosem
50 min
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40 min
Dorsz pod orzechową kruszonką z kaszą i sałatką
35 min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min