Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée

Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée

4.7 113 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 40 min
8 porcji

Składniki

  • fileta z łososia, świeżego, bez skóry w całości lub przekrojonego na pół
    2000 g
  • ząbki czosnku
    2
  • musztardy francuskiej
    30 g
  • musztardy Dijon
    10 g
  • miodu
    30 g
  • sosu sojowego
    20 g
  • oliwy z oliwek
    1 ½ - 2 ½ łyżki
  • papryczki chili, suszonej, w płatkach (opcjonalnie)
    ¼ łyżeczki
  • zielonych szparagów bez twardych końcówek (patrz wskazówka)
    1 - 2 pęczki
  • ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
    100 - 150 g
  • korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
    500 g
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    30 - 50 g
  • mleka
    200 g
  • curry, mielonego
    1 szczypta
  • soli
    ¼ - ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    3 szczypty
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej, do dekoracji
    1 łyżka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 637 kcal / 2665.1 kJ
Białko 55.6 g
Tłuszcz 39.3 g
Węglowodany 14.3 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Sód 499.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...