Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée
TM6 TM5

Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée

4.7 (69 ocen)

Składniki

  • 2000 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry, w całości lub przekrojonego na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g musztardy francuskiej
  • 10 g musztardy Dijon
  • 30 g miodu
  • 20 g sosu sojowego
  • 1 ½ - 2 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach (opcjonalnie)
  • 1 - 2 pęczki zielonych szparagów, bez twardych końcówek (patrz wskazówka)
  • 100 - 150 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
  • 500 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 30 - 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 200 g mleka
  • 1 szczypta curry, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekanej, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2665.1 kJ / 637 kcal
Białko
55.6 g
Węglowodany
14.3 g
Tłuszcz
39.3 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Błonnik
3.7 g
Sód
499.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy