Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem

Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem

4.2 220 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Cytrynowy sos holenderski
  • 15 g wody
  • 30 g soku z cytryny
  • 225 g masła pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka (rozm. L)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Łosoś, szparagi i ryż
  • 30 g liści kolendry, świeżych
    30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • 285 g ryżu jaśminowego
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki czosnku, mielonego
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia łososia
  • 340 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
    340 g różyczek brokułu, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 450 g filetów z łososia, świeżych bez skóry (ok. 3 cm grubości)
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia łososia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 672 mg
Białko 33 g
Kalorie 3778 kJ / 903 kcal
Tłuszcz 58 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 32 g
Węglowodany 62 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...