Wegańska fasolka po bretońsku

Wegańska fasolka po bretońsku

4.6 637 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 13 godz. 50 min
4 porcje

Składniki

  • 1800 g wody
  • 450 g fasoli Piękny Jaś, suszonej uprzednio namoczonej 8-12 h, odsączonej (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki lubczyku, suszonego
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • ½ łyżeczki cząbru, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 tofu, świeżego wędzonego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze na 4 porcje

Kalorie 1434 kcal / 6003.9 kJ
Białko 75 g
Tłuszcz 44 g
Węglowodany 237 g
Błonnik 56 g
Tłuszcz nasycony 6.4 g
Sód 3696 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...