Wegańska fasolka po bretońsku
TM6 TM5

Wegańska fasolka po bretońsku

4.6 (610 ocen)

Składniki

  • 1800 g wody
  • 450 g fasoli Piękny Jaś, suszonej, uprzednio namoczonej 8-12 h, odsączonej (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki lubczyku, suszonego
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • ½ łyżeczki cząbru, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 tofu, świeżego, wędzonego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 4 kromki pieczywa, pełnoziarnistego (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 4 porcje
Kalorie
6003.9 kJ / 1434 kcal
Białko
75 g
Węglowodany
237 g
Tłuszcz
44 g
Tłuszcz nasycony
6.4 g
Błonnik
56 g
Sód
3696 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy