Urządzenia i Akcesoria
Wegańska fasolka po bretońsku
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 13 godz. 50 min
4 porcje
Składniki
-
450 g fasoli Piękny Jaś, suszonej uprzednio namoczonej 8-12 h, odsączonej (patrz wskazówka)
-
1800 g wody
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
30 g oliwy z oliwek
-
3 liście laurowe, suszone
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 ziarna pieprzu czarnego
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
300 g przecieru pomidorowego
-
10 g sosu sojowego
-
½ łyżeczki kminku, mielonego
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
½ łyżeczki lubczyku, suszonego
-
¼ łyżeczki chili, mielonego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki cząbru, suszonego
-
4 kromki pieczywa pełnoziarnistego (patrz wskazówka)
-
100 g tofu, świeżego wędzonego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 4 porcje
Sód
3696 mg
Białko
75 g
Kalorie
6003.9 kJ /
1434 kcal
Tłuszcz
44 g
Błonnik
56 g
Tłuszcz nasycony
6.4 g
Węglowodany
237 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wegetariańskie chili
1sa 5 dk
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 dk
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1sa
Wegański sos boloński
40 dk
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 dk
Wegański bigos z boczniakami
1sa 40 dk
Wegańskie "chili con carne"
1sa
Wegańskie chili
40 dk
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1sa
Barszcz wegetariański
1sa 10 dk
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 dk
Wegańskie leczo z ryżem
45 dk