Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 5 - 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
4
gałązki oregano, świeżego, tylko liście, plus opcjonalnie dodatkowa ilość do dekoracji
lub ¾ - 1 łyżeczka oregano, suszonego - 20 g oliwy z oliwek
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 450 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 300 g cukinii, przekrojonej wzdłuż na pół, następnie pokrojonej w plastry
- 1 opakowanie białej ciecierzycy, z puszki, z zalewą (400 g)
- 50 g rodzynek
- 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 912 kJ / 217 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 5.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Fasolka po śródziemnomorsku
35 min
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13h 35min
Curry z batatami i szpinakiem
40min
Wegańskie leczo z ryżem
45 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Wegetariański gulasz z tofu
30min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10 min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 min