Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 5 - 10 g skórki z limonki, otartej, bez białych błonek
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g batatów, pokrojonych na kawałki
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) - 600 g wody
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- ¾ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki, wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki soli
- 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 730.5 kJ / 174.5 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 29.5 g
- Tłuszcz
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 551.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z marchewki, pietruszki i quinoa
45 min
Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem
30 min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55 min
Zupa krem z batatów i marchewek
45 min
Zupa krem marchewkowy z kolendrą
25 min
Zupa krem z groszku
40 min
Zupa krem z pieczonej pietruszki z migdałami
1 godz. 30 min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35 min
Zupa krem z batatów z orzechową posypką
50 min
Zupa z batatów i cukinii z imbirem
25 min
Kremowa zupa batatowo-pomarańczowa
30 min
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50 min