
Wersje kompatybilne
Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g migdałów, w płatkach
- 180 g żółtej soczewicy, suszonej Melvit
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 400 g mleka kokosowego
- 300 g wody
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w 5 mm paski
- 30 - 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- bazylia, świeża tylko liście, ilość do podania
- oliwa z oliwek, extra virgin do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 515 kcal / 2156.2 kJ
- Białko
- 18.4 g
- Tłuszcz
- 29.6 g
- Węglowodany
- 52.2 g
- Błonnik
- 9.2 g
Alternatywne przepisy
Upiększająca zupa krem z batatów Laury Drost
35 min
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35 min
Zupa z batatów i cukinii z imbirem
25 min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45 min
Krem marchewkowo-selerowy z oliwą ziołową
45 min
Zupa krem z batatów i marchewek
45 min
Zupa z batatów z pastą curry
25 min
Zupa krem marchewkowy z kolendrą
25 min
Zupa krem z ciecierzycy
30 min
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50 min
Zupa krem z ciecierzycy i kalafiora
45 min
Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą
35 min