Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 160 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańska, pokruszona - 120 g zielonej soczewicy, suszonej, uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
- ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- 140 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- 250 g batata, pokrojonego w 1 cm kostkę
- kasza jęczmienna pęczak, ugotowana, ilość do podania (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1984.5 kJ / 474 kcal
- Białko
- 15.3 g
- Węglowodany
- 82.8 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 10.9 g
- Sód
- 685 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i buraków
55min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1 Std.
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1 Std. 10 Min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35 Min
Wegańskie "chili con carne"
1 Std.
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 Min
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13sa 35 dk
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30 Min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1 Std.
Gulasz z zielonej soczewicy
55min
Wegetariański gulasz z tofu
30 Min