Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą

4.6 915 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g kaszy gryczanej, prażonej
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 300 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 120 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki bazylii, suszonej (opcjonalnie)
  • 700 g pomidorów dojrzałych, bez skóry, pokrojonych na 3-4 cm kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 445.9 kcal / 1865.6 kJ
Białko 17.6 g
Tłuszcz 10.2 g
Węglowodany 77.5 g
Błonnik 14.5 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Sód 1202.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...