Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 200 g kaszy gryczanej, prażonej
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 400 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 120 g czerwonej soczewicy, suszonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki bazylii, suszonej (opcjonalnie)
- 700 g pomidorów, dojrzałych, bez skóry, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1865.6 kJ / 445.9 kcal
- Białko
- 17.6 g
- Węglowodany
- 77.5 g
- Tłuszcz
- 10.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 14.5 g
- Sód
- 1202.5 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 Min
Wegetariański gulasz z tofu
30 Min
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30 Min
Wegańskie "chili con carne"
1 Std.
Wegańskie chili
40 Min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 Min
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
1 Std. 20 Min
Barszcz wegetariański
1 Std. 10 Min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 Min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 Std.
Gulasz z zielonej soczewicy
55 Min