
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 g kalafiora pokrojonego na 3 cm różyczki, bez łodyg
- 20 g oliwy z oliwek
- 120 - 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 - 3 ząbki czosnku
-
1
czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
lub ¼ łyżeczki mieszanki przypraw z chili - 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 3 łyżeczki curry, mielonego
- 600 g batatów pokrojonych w 3 cm kostkę
- 500 g wody
- 60 g koncentratu pomidorowego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) bezglutenowa, pokruszona - 200 g liści szpinaku, świeżych
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 289 kcal / 1212 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Węglowodany
- 44 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Sód
- 810 mg