Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
TM6 TM5

Warzywne curry z mleczkiem kokosowym

4.6 ( 709 ocen )

Składniki

  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 100 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 100 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • ½ pęczka kolendry, świeżej drobno pokrojonej, do posypania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
414.1 kcal / 1732.5 kJ
Białko
8.5 g
Tłuszcz
19.6 g
Węglowodany
42.7 g
Błonnik
7.3 g
Tłuszcz nasycony
14.6 g
Sód
655.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy