Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
TM5 TM6

Warzywne curry z mleczkiem kokosowym

4.6 (650 ocen)

Składniki

  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 100 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM, wegańskiego
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiego, pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 200 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 100 g cukinii, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • ½ pęczka kolendry, świeżej, drobno pokrojonej, do posypania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1592 kJ / 383 kcal
Białko
9 g
Węglowodany
34 g
Tłuszcz
23 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy