Urządzenia i Akcesoria
Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
½ łyżeczki nasion kolendry
-
½ łyżeczki gorczycy
-
½ łyżeczki kardamonu, mielonego
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
-
10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka kurkumy, mielonej
-
400 g mleczka kokosowego
-
100 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka soli
-
500 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
-
200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
-
150 g różyczek kalafiora
-
100 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
-
100 g zielonego groszku, mrożonego
-
½ pęczka kolendry, świeżej (opcjonalnie) drobno pokrojonej, do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
655.5 mg
Białko
8.5 g
Kalorie
1732.5 kJ /
414.1 kcal
Tłuszcz
19.6 g
Błonnik
7.3 g
Tłuszcz nasycony
14.6 g
Węglowodany
42.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min
Curry z ciecierzycy i kasza bulgur
50 min
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Chana masala
35 min
Wegetariańskie chili
1 godz. 5 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1 godz. 10 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Wegańskie "chili con carne"
1 godz.
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Curry z warzywami
1 godz. 25 min