Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 75 g sosu teriyaki
- 600 g filetów z łososia, świeżych (4 szt. po 150 g, grubość 3 cm, patrz wskazówka)
- 40 g ziaren sezamu, białego
- 1400 - 1500 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka) plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
- 8 plastrów korzenia imbiru, świeżego, grubości 1-2 mm
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1636.6 kJ / 391.2 kcal
- Białko
- 33.6 g
- Węglowodany
- 6.6 g
- Tłuszcz
- 25.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.4 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 823.4 mg
Alternatywne przepisy
Wołowina teriyaki z ryżem
1u. 50min
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8h 45min
Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
9 Std.
Gruszki (sous-vide) z sosem cynamonowym (z osłoną noża miksującego)
2u. 5min
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5h 30 min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8u.
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20min
Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)
40 min
Szparagi (sous-vide) z jajkami w koszulkach (z osłoną noża miksującego)
1h 10 min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1h 25 min
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30 min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2h 20 min