
Wersje kompatybilne
Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i sosem mango-tahini
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos mango-tahini
- 45 g ziaren sezamu
-
30
g oleju słonecznikowego
lub 30 g oleju sezamowego - 300 g mango, dojrzałego pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 60 g wody mineralnej, niegazowanej
- ¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Sałatka
- 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych wzdłuż na paski grubości 2-3 cm
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1000 g wody
- 170 g kaszy bulgur
- 10 - 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 g cebuli dymki przekrojonej na pół, tylko biała część
- 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 200 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 80 g czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy, przekrojonych na pół
- 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 451.6 kcal / 1889.6 kJ
- Białko
- 22.7 g
- Tłuszcz
- 23.9 g
- Węglowodany
- 39.9 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.4 g
- Sód
- 1304.5 mg