
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z soczewicą i burakiem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje
Składniki
-
50 g zielonej soczewicy, suszonej
-
30 - 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
-
500 g wody
-
120 g czerwonych buraków pokrojonych na 2 cm kawałki
-
25 g liści szpinaku, świeżych
Sos
-
40 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 łyżeczka miodu
-
1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
-
15 g śliwek suszonych, bez pestek (patrz wskazówka)
-
1 szczypta soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
ser kozi, twardy w płatkach, ilość do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
548.5 kcal /
2296.5 kJ
Białko
19.5 g
Tłuszcz
40.5 g
Węglowodany
31.5 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
11.5 g
Sód
353.5 mg