
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g zielonej soczewicy, suszonej
- 30 - 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 500 g wody
- 120 g czerwonych buraków pokrojonych na 2 cm kawałki
-
25
g liści szpinaku, świeżych
lub 25 g mieszanki sałat
Sos
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 15 g śliwek suszonych, bez pestek (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
ser kozi, twardy w płatkach, ilość do dekoracji
lub ser parmezan w płatkach, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 548.5 kcal / 2296.5 kJ
- Białko
- 19.5 g
- Tłuszcz
- 40.5 g
- Węglowodany
- 31.5 g
- Błonnik
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.5 g
- Sód
- 353.5 mg