Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 700 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 150 g bakłażana, pokrojonego w 3 cm kawałki (opcjonalnie)
- 40 g białego wina, półwytrawnego
- 40 g octu balsamicznego
- 20 g cukru
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soli
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, drobno posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 842.5 kJ / 201.3 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 20.8 g
- Tłuszcz
- 13.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 978.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pisto - hiszpański gulasz warzywny
50 min
Duszony szpinak
15min
Tarator - Bułgarski chłodnik
1h 10 min
Sos z cukinią i miętą à la tzatziki
20min
Sos gribiche
20min
Warzywny stir-fry z curry
1h
Chutney śliwkowy
1h
Salsa z pieczonej papryki i śliwek
1h 30min
Pasta ajvar z papryki i bakłażana
1h 5 min
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45 min
Pikantna potrawka z bakłażana
30 min
Tapenada z zielonych oliwek
10min