![Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F8E2C79F-A68E-46F8-A04A-BDC775BC3D5F/Derivates/FFC89B0F-B4C5-43E5-9A21-3414ACBEE525.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kulebiak z łososiem
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 10 g masła
- 50 g śmietany, 36% tłuszczu
- 250 g serka kremowego z ziołami
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 2 gałązki koperku, świeżego, tylko liście
- 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- 200 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 150 g wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki
- 275 g ciasta francuskiego
- 1 żółtko, lekko roztrzepane, do posmarowania kulebiaka
Cytrynowe risotto
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 50 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 320 g ryżu do risotto (np. arborio)
- 40 g białego wina, wytrawnego
- 720 g wody
- 40 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny, ekologicznej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3206 kJ / 763 kcal
- Białko
- 25 g
- Węglowodany
- 62 g
- Tłuszcz
- 45 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1 Std. 40 Min
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
1h 25min
Kulebiak z rybą i warzywami
2 Std.
Placek lotaryński
45 Min
Pasztet z ryb słodkowodnych
16h 15min
Łosoś à la Wellington
1 Std. 20 Min
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1 Std.
Polędwica à la Wellington
2h 10 min
Kaszubskie kotlety rybne
35 Min
Kotlety (croquetas) z dorsza i ziemniaków
1 Std.
Tarta z brokułem i łososiem
1 Std. 35 Min
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1 Std.