Urządzenia i Akcesoria
Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji
Składniki
-
100 g oliwy z oliwek
-
4 jajka ugotowane na twardo (patrz wskazówka)
-
150 g białego chleba świeżego lub czerstwego, pokrojonego na kawałki
-
100 g szynki parmeńskiej w plastrach lub innej szynki surowej, suszonej
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
1000 g pomidorów, dojrzałych bez skórki, przekrojonych na pół
-
1 łyżeczka soli
-
30 g octu balsamicznego30 g czerwonego octu winnego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1006.1 mg
Białko
12.2 g
Kalorie
1645.5 kJ /
393.3 kcal
Tłuszcz
30.4 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
19.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40 min
Zielona terrina z kozim serem
4 godz. 40 min
Tarator - Bułgarski chłodnik
1 godz. 10 min
Chłodnik pomidorowy
30 min
Semifreddo zabajone
13 godz.
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1 godz. 15 min
Zupa krem z topinamburu i pora
1 godz.
Zupa piwna z cheddarem i brie oraz orzechową kruszonką cynamonową
1 godz.
Bliny z musem koperkowym i łososiem
1 godz. 10 min
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
1 godz. 5 min
Risotto z wędzonym pstrągiem, selerem naciowym i orzechami włoskimi
45 min
Zupa z chleba
20 min