Urządzenia i Akcesoria
Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji
Składniki
-
oliwy z oliwek100 g
-
jajka ugotowane na twardo (patrz wskazówka)4
-
białego chleba świeżego lub czerstwego, pokrojonego na kawałki150 g
-
szynki parmeńskiej w plastrach lub innej szynki surowej, suszonej100 g
-
ząbki czosnku1 - 2
-
pomidorów, dojrzałych bez skórki, przekrojonych na pół1000 g
-
soli1 łyżeczka
-
czerwonego octu winnego30 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
393.3 kcal /
1645.5 kJ
Białko
12.2 g
Tłuszcz
30.4 g
Węglowodany
19.2 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Sód
1006.1 mg