Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g oliwy z oliwek
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 150 g białego chleba, świeżego lub czerstwego, pokrojonego na kawałki
- 100 g szynki parmeńskiej, w plastrach lub innej szynki surowej, suszonej
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1000 g pomidorów, dojrzałych, bez skórki, przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka soli
-
30
g czerwonego octu winnego
lub 30 g octu balsamicznego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1645.5 kJ / 393.3 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 19.2 g
- Tłuszcz
- 30.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1006.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1 Std. 15 Min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1h
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
1h 5min
Tarator - Bułgarski chłodnik
1h 10min
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1h 20min
Gazpacho morelowo-pomidorowe
1 Std. 15 Min
Chłodnik pomidorowy
30min
Frittata z groszkiem i pomidorowym chutneyem
1h 25min
Gazpacho truskawkowe z kozim serem
15min
Ajo blanco - andaluzyjska zimna zupa migdałowo-czosnkowa
1h 5min
Chłodnik litewski
2h 15min
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40min