Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy

4.5 78 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji

Składniki

  • 100 g oliwy z oliwek
  • 4 jajka ugotowane na twardo (patrz wskazówka)
  • 150 g białego chleba świeżego lub czerstwego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g szynki parmeńskiej w plastrach lub innej szynki surowej, suszonej
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1000 g pomidorów, dojrzałych bez skórki, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g czerwonego octu winnego
    30 g octu balsamicznego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 393.3 kcal / 1645.5 kJ
Białko 12.2 g
Tłuszcz 30.4 g
Węglowodany 19.2 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 1006.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...