Urządzenia i Akcesoria
Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji
Składniki
-
100 g oliwy z oliwek
-
4 jajka ugotowane na twardo (patrz wskazówka)
-
150 g białego chleba świeżego lub czerstwego, pokrojonego na kawałki
-
100 g szynki parmeńskiej w plastrach lub innej szynki surowej, suszonej
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
1000 g pomidorów, dojrzałych bez skórki, przekrojonych na pół
-
1 łyżeczka soli
-
30 g czerwonego octu winnego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
393.3 kcal /
1645.5 kJ
Białko
12.2 g
Tłuszcz
30.4 g
Węglowodany
19.2 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Sód
1006.1 mg