Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 140 g czarnych oliwek, bez pestek
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 5 g papryczki chili, suszonej, bez gniazd nasiennych
- 20 g filetów z anchois, w oleju, odsączonych (zalewę zachować)
- 40 g kaparów, konserwowych, odsączonych
-
220
g pomidorów, bez skóry, pokrojonych na kawałki, świeżych
lub 220 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy - 1500 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti, z pszenicy durum, suchego
-
liście bazylii, świeże, do dekoracji
lub kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1572.8 kJ / 376 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 65.8 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 1861.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Spaghetti z tuńczykiem
40min
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
40min
Sos puttanesca
45min
Penne all'arrabbiata
20 min
Risotto z wędzonym pstrągiem, selerem naciowym i orzechami włoskimi
45min
Sycylijska caponata
30min
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35 Min
Penne puttanesca
50min
Spaghetti aglio e olio
35 Min
Pasta à la Norma
50min
Risotto z jarmużem
50min
Spaghetti z anchois, bułką tartą i parmezanem
40min