Urządzenia i Akcesoria
Makaron z sosem orzechowym w stylu tajskim
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
4 porcje
Składniki
-
3 cebule dymki tylko białe części, przekrojone na pół
-
2 ząbki czosnku
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
-
½ łodygi trawy cytrynowej, świeżej pokrojonej w 3-4 mm plastry (patrz wskazówka)
-
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
650 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka octu ryżowego
-
1 łyżka mirinu (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
3 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka skórki z limonki, otartej
-
½ łyżeczki chili, mielonego
-
350 g makaronu, suchego, typu farfalle
-
100 g śmietanki kokosowej (patrz wskazówka)
-
2 łyżki masła orzechowego np. z kawałkami orzechów
-
1 - 2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
-
3 - 4 łyżki kolendry, świeżej posiekanej, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
14 g
Kalorie
1851.8 kJ /
443 kcal
Tłuszcz
12 g
Błonnik
6.8 g
Węglowodany
69.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SZYBKIE MAKARONY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron gryczany soba z warzywami i tofu
40 min
Farfalle z pomidorami i karmelizowanym fenkułem
55 min
Wegetariańskie chop suey
1 godz. 5 min
Makaron po liguryjsku
45 min
Kokosowy pilaw z orzechami nerkowca
1 godz.
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40 min
Nasi goreng wegetariański
45 min
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
1 godz. 30 min
Chakalaka
45 min
Koshari (egipskie danie jednogarnkowe)
35 min
Tajski makaron curry z warzywami
20 min
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45 min