Makaron z sosem orzechowym w stylu tajskim
TM6 TM5

Makaron z sosem orzechowym w stylu tajskim

3.7 (79 ocen)

Składniki

  • 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 3 cebule dymki, tylko białe części, przekrojone na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łodyżki trawy cytrynowej, świeżej, pokrojonej w 3-4 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 650 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka mirinu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka skórki z limonki, otartej
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chili, mielonego
  • 350 g makaronu, suchego, typu farfalle
  • 100 g śmietanki kokosowej (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki masła orzechowego, np. z kawałkami orzechów
  • 3 - 4 łyżki kolendry, świeżej, posiekanej, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1851.8 kJ / 443 kcal
Białko
14 g
Węglowodany
69.8 g
Tłuszcz
12 g
Błonnik
6.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy