
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 3 cebule dymki tylko białe części, przekrojone na pół
- 2 ząbki czosnku
- ½ łodyżki trawy cytrynowej, świeżej pokrojonej w 3-4 mm plastry (patrz wskazówka)
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 650 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka mirinu (opcjonalnie)
- 1 łyżka skórki z limonki, otartej
- ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- 350 g makaronu, suchego, typu farfalle
- 100 g śmietanki kokosowej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki masła orzechowego np. z kawałkami orzechów
- 3 - 4 łyżki kolendry, świeżej posiekanej, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 443 kcal / 1851.8 kJ
- Białko
- 14 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Węglowodany
- 69.8 g
- Błonnik
- 6.8 g