
Urządzenia i Akcesoria
Gulasz warzywny z dorszem i pastą tahini
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
2 porcje
Składniki
-
40 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
200 g cukinii pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
-
100 g czerwonej papryki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
-
100 g bakłażana pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
-
20 g oliwy z oliwek
-
120 g wody
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
40 g pasty tahini
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¾ łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki chili, mielonego
-
400 g filetów z dorsza, bez skóry świeżego, bałtyckiego, pokrojonego na 4 cm kawałki
-
100 g przecieru pomidorowego, typu passata
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1031.6 mg
Białko
42.9 g
Kalorie
1930.5 kJ /
461.4 kcal
Tłuszcz
23.3 g
Błonnik
7.9 g
Tłuszcz nasycony
3.4 g
Węglowodany
23.4 g