
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Przyprawa
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- ¾ łyżeczki nasion kardamonu (wyłupanych ze strączka)
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 5 goździków
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 2 gwiazdki anyżu
Ryż jaśminowy
- 800 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 150 g ryżu jaśminowego
Curry
- 2 ząbki czosnku
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 30 - 40 g cebuli szalotki
-
10
g papryczki chili bird's eye, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
lub 20 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji -
20
g pasty z trawy cytrynowej
lub 2 łodygi trawy cytrynowej obrane, bez twardych końców, pokrojone na 3 cm kawałki - 20 g oleju kokosowego
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 400 g mięsa z udka kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 3 cm kawałki
- 400 g mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 60 g pasty z tamaryndowca
- 40 g masła orzechowego
- 3 liście limonki Kaffir, suszone
- 250 g wody
- 150 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
- 100 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 100 - 120 g cebuli pokrojonej w piórka
- kolendra, świeża posiekana, do dekoracji
- limonka w ćwiartkach do dekoracji (opcjonalnie)
- orzechy nerkowca, prażone, niesolone ilość do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 725.2 kcal / 3036 kJ
- Białko
- 29.1 g
- Tłuszcz
- 40.2 g
- Węglowodany
- 66.8 g
- Błonnik
- 5.2 g