Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą

Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą

4.6 353 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 3 bakłażany (ok. 300 g każdy), pokrojone w 5 mm plastry
  • 150 g sera mozzarella pokrojonego w kostkę
  • 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g liści bazylii, świeżych (ok. 2 pęczki)
  • 500 g pomidorów, dojrzałych obranych, pokrojonych w ćwiartki
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 336 kcal / 1405.9 kJ
Białko 15.1 g
Tłuszcz 22.3 g
Węglowodany 22.7 g
Błonnik 9.3 g
Tłuszcz nasycony 7.7 g
Sód 783.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...