Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 bakłażany (ok. 300 g każdy), pokrojone w 5 mm plastry
- 150 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
- 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g liści bazylii, świeżych (ok. 2 pęczki)
- 500 g pomidorów, dojrzałych, obranych, pokrojonych w ćwiartki
- 70 g oliwy z oliwek
- 1 łyżkę cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- masło, do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1405.9 kJ / 336 kcal
- Białko
- 15.1 g
- Węglowodany
- 22.7 g
- Tłuszcz
- 22.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Sód
- 783.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Frittata z batatem, cukinią i kozim twarogiem
40 min
Tarta z komosy ryżowej z serem kozim i karmelizowaną cebulą
1 Std. 50 Min
Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
30 min
Frittata z jarmużem i ziemniakami
1 godz. 10 min
Bakłażanowe roladki z szynką parmeńską
50 min
Zielone cannelloni
1 godz. 45 min
Pomidory faszerowane grzybami i orzechami
1h 5min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1h 25min
Quiche ze szpinakiem i papryką
1h
Jaglany quiche ze szpinakiem i oliwkami
1 godz. 45 min
Bakłażany nadziewane kaszą kuskus
50 min
Lasagne brokułowa z łososiem
1 godz. 30 min