Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 10 g skórki z cytryny ( z ½ cytryny), ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 550 g wody
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 10 gałązek kolendry, świeżej, pokrojonej na kawałki
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- kolendra, świeża, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1092.8 kJ / 261.2 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 26.6 g
- Tłuszcz
- 16.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.1 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Sód
- 551.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z batatów i marchewek
45min
Upiększająca zupa krem z batatów Laury Drost
35min
Zupa krem z groszku
40 min
Prosta i uniwersalna zupa krem
45min
Kremowa zupa batatowo-pomarańczowa
30 min
Krem marchewkowo-selerowy z oliwą ziołową
45min
Zupa krem z resztek warzyw
50min
Zupa krem z marchewki, pietruszki i quinoa
45min
Zupa z batatów i cukinii z imbirem
25 min
Kremowa zupa marchewkowa z kurczakiem
30 min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35min
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50min