Risotto z cukinii
TM6 TM5

Risotto z cukinii

4.0 (176 ocen)

Składniki

  • 600 g gorącej wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. ½ pęczka)
  • 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 700 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli dymki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
  • 150 g białego wina, wytrawnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g masła

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
316 kJ / 407 kcal
Białko
13.1 g
Węglowodany
50.3 g
Tłuszcz
15.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie