Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g gorącej wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 700 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli dymki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto (np. Arborio lub Carnaroli), o 14-15 min czasie gotowania (patrz wskazówka)
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1566 kJ / 374 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.6 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 635.6 mg
Alternatywne przepisy
Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
45 Min
Risotto z cukinią i serem feta
30min
Risotto z jarmużem
50min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 min
Risotto szparagowe
20 Min
Risotto z parmezanem
30min
Spaghetti z sosem szparagowym
55 Min
Risotto z kurkami
35min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25min
Szafranowe risotto ze szparagami
35min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50min
Risotto z burakami i balsamico
40 min