
Wersje kompatybilne
Sałatka z żółtej soczewicy z fetą, orzechami laskowymi i grejpfrutem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
50
g orzechów laskowych
lub 50 g orzechów laskowych, prażonych, bez skórek (patrz wskazówka) - 100 g żółtej soczewicy, suszonej, Melvit
- 1200 g wody
- ½ łyżeczki nasion kozieradki, mielonych
- ½ łyżeczki soli
- 30 - 40 g sosu ostrygowego
- 15 g szczypiorku, świeżego, posiekanego
- 170 - 200 g grejpfruta (1 szt.), pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 75 g sera feta, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 1 łyżeczka czosnku, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 955.1 kJ / 228.1 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 11.8 g
- Błonnik
- 4.4 g
Alternatywne przepisy
Marokańska sałatka z kaszą bulgur, granatem, migdałami, marchewką i ziołowym pesto
1 Std. 20 Min
Sałatka z soczewicą i burakiem
45 min
Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
55min
Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami
50 min
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45 min
Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i sosem mango-tahini
1 Std. 50 Min
Pilaw z ziarnami i burakiem
30 min
Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką
50 min
Sałatka z kuskusem i ciecierzycą w stylu marokańskim
1 Std. 20 Min
Kuskus z morelami, orzechami laskowymi i serem feta oraz mieszanymi warzywami
1 Std. 15 Min
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55min
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i szparagami
45 min