
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g kaszy bulgur grubej
- 950 g wody
- 2 ¾ łyżeczki soli
- 70 g cebuli dymki tylko zielona część, pokrojonej w 5 mm plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 70 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 120 g masła orzechowego
- 40 g octu balsamicznego
- 50 g sosu sojowego
- 20 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
- 70 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 350 g czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki
- 400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 355 kcal / 1486 kJ
- Białko
- 10 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Węglowodany
- 37 g
- Błonnik
- 8.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Surówka z jarmużem, jabłkiem i papryką
1 godz. 15 min
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50 min
Zapiekanka z soczewicy
1 godz. 20 min
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
1 godz. 20 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 godz.
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 45 min
Lody z pasty z fasoli adzuki (anko)
10 godz. 10 min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13 godz. 35 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Dal makhani z soczewicy
50 min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 min