Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g kaszy bulgur, grubej
- 950 g wody
- 2 ¾ łyżeczki soli
- 70 g cebuli dymki, tylko zielona część, pokrojonej w 5 mm plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 70 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 120 g masła orzechowego
- 40 g octu balsamicznego
- 50 g sosu sojowego
- 20 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
- 70 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 350 g czerwonej kapusty, pokrojonej na kawałki
- 400 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1486 kJ / 355 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 37 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Błonnik
- 8.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50min
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55min
Wrapy z pastą z fasoli i pieczonymi warzywami
1h 40min
Makaron z żółtej cukinii z salsą pietruszkową
35 Min
Sałatka detox z kalafiorem i cieciorką
13 Std. 50 Min
Gulasz z soczewicy i buraków
55min
Curry z batatami i szpinakiem
40min
Letnie rollsy z sosem z kolendry
1h
Sałatka na ciepło z fasolą i kukurydzą
30min
Bakłażany bhurta
30min
Podpłomyk z rabarbarem i gorgonzolą
1h