
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos z kolendry
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 6 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
- 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 20 g oleju sezamowego, prażonego
- 40 g sosu sojowego
- 40 g wody
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Letnie rollsy
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 6 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
- 10 g oleju
- 20 g cebuli dymki tylko zielona część, pokrojonej w 3-4 mm plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 120 g kiełków fasoli mung, świeżych
- 10 g sosu sojowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- woda do namaczania papieru ryżowego
- 8 płatów papieru ryżowego okrągłego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 184 kcal / 777 kJ
- Białko
- 3 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Węglowodany
- 22 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)
45 min
Makaron z żółtej cukinii z salsą pietruszkową
35 min
Bakłażany nadziewane kaszą kuskus
50 min
Japońska zupa ramen
1 godz. 50 min
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1 godz.
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Azjatyckie spring rolls
1 godz. 20 min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 godz.
Meksykański dip z czarnej fasoli z chipsami tortilla
25 min
Tagliatelle z pesto z bobu
30 min
Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze
1 godz.
Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
1 godz. 50 min