Kedgeree z dorszem i żółtkami z Varomy

Kedgeree z dorszem i żółtkami z Varomy

4.3 20 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

Sos jogurtowy
  • jogurtu naturalnego
    200 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • miodu wielokwiatowego, płynnego
    10 g
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • soli
    1 szczypta
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
    5 g
Kedgeree z dorszem i żółtkami z Varomy
  • ryżu basmati
    250 g
  • czerwonej soczewicy, suszonej
    50 g
  • fileta z dorsza, bez skóry najlepiej polędwicy
    500 g
  • soli
    1 ¾ - 2 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ - 1 łyżeczka
  • masła plus 2 łyżeczki do dorsza gotowanego na parze
    20 g
  • wody
    1000 g
  • żółtek
    6
  • ząbki czosnku
    2
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 mm plastry
    10 g
  • oliwy z oliwek
    10 g
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • kolendry, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • nasion kozieradki (opcjonalnie) mielonych
    ¼ łyżeczki
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • kardamonu, mielonego
    1 szczypta
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 375.5 kcal / 1571.2 kJ
Białko 23.5 g
Tłuszcz 11.4 g
Węglowodany 43.6 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 877.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...