Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
-
80
g sera koziego, twardego, dojrzewającego, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki - 50 g słonecznika łuskanego
- 1200 g wody
- 3 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 500 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g mąki gryczanej, Melvit
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
- olej rzepakowy, ilość do smażenia placków
Dressing
- 25 g oliwy z oliwek
- 15 g octu balsamicznego
- 10 g miodu, płynnego
-
100
g rukoli
lub 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1415.3 kJ / 338.3 kcal
- Białko
- 13.2 g
- Węglowodany
- 28.8 g
- Tłuszcz
- 20.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 713.8 mg
Alternatywne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1h 15min
Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym
40 min
Tarta z komosy ryżowej z serem kozim i karmelizowaną cebulą
1h 50 min
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25 min
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową (wegańskie)
1h 10min
Frittata z batatem, cukinią i kozim twarogiem
40 min
Placek z ciecierzycy z warzywnym dipem curry
1h 20min
Bezmięsne klopsiki z jarmużu
35 Min
Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce
1h 20min
Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
40 min
Placek z hummusem z cieciorki
20 Min