Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem

Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem

3.9 84 oceny
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje

Składniki

Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
  • 80 g sera koziego, twardego dojrzewającego, pokrojonego na 3 cm kawałki
    80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 1200 g wody
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 500 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g mąki gryczanej Melvit
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ - 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
  • olej rzepakowy ilość do smażenia placków
Dressing
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 15 g octu balsamicznego
  • 10 g miodu płynnego
  • 100 g rukoli
    100 g liści szpinaku baby, świeżych

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 338.3 kcal / 1415.3 kJ
Białko 13.2 g
Tłuszcz 20.7 g
Węglowodany 28.8 g
Błonnik 6.7 g
Tłuszcz nasycony 6.7 g
Sód 713.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...