Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 kalafior, podzielony na 2-3 cm różyczki
- oliwa z oliwek, ilość do skropienia kalafiora
- papryka wędzona, mielona, ilość do oprószenia kalafiora
- czosnek, granulowany, ilość do oprószenia kalafiora
- sól, ilość do oprószenia kalafiora
- pieprz czarny, mielony, ilość do oprószenia kalafiora
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g pasty tahini
- 20 g suszonych pomidorów
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 g syropu z agawy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 3147.2 kJ / 751.7 kcal
- Białko
- 42.3 g
- Węglowodany
- 43.7 g
- Tłuszcz
- 52.2 g
- Błonnik
- 17.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasztet warzywny z soczewicą
2h 30min
Salsa z pieczonej papryki i śliwek
1 Std. 30 Min
Pasta z cukinii i czosnku
55 min
Pasta z marchewki z migdałami
15 Min
Pasta z pieczonej marchewki z kuminem
1 godz.
Pasta z cukinii i ciecierzycy z dodatkiem curry
45 Min
Bakłażany bhurta
30 Min
Hummus z groszkiem
10 min
Pasta z pieczonego bakłażana
1 Std. 50 Min
Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą
20 min
Pasta z bakłażana
55 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1h 40min