Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami

Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami

4.5 607 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 sztuk

Składniki

  • 100 g sera żółtego np. cheddara, edamskiego, pokrojonego na kawałki
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 - 220 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • 650 - 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 250 - 280 g ryżu, ugotowanego (patrz wskazówka)
  • 300 g resztek mięsa z kurczaka ugotowanego, podzielonego na kawałki
    300 g resztek mięsa z indyka, ugotowanego, podzielonego na kawałki
  • 250 - 280 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
  • 6 tortilli pszennych
  • kwaśna śmietana, 18% tłuszczu (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 487.9 kcal / 2041.3 kJ
Białko 26.7 g
Tłuszcz 16.9 g
Węglowodany 58.4 g
Błonnik 6.8 g
Tłuszcz nasycony 5.3 g
Sód 1062.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...