![Zielona shakshuka na Varomie Zielona shakshuka na Varomie](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/87cfcf4e-7633-43b8-976d-b68f8b832553/Derivates/259bd238-9709-4354-bc8e-f30176099e44.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g zielonego groszku, mrożonego
- 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g cukinii, pokrojonej w 0,5 cm kostkę
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 60 g sera typu feta, pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 770.3 kJ / 184 kcal
- Białko
- 12.3 g
- Węglowodany
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 493.8 mg
Alternatywne przepisy
Frittata ze szpinakiem na mące owsianej
50 Min
Zielone omleciki z Varomy
40min
Jajka sadzone w papryce z dodatkami (z Varomy)
20min
Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami
2u. 30min
Lekka lasagne z cukinią
55 min
Frittata Caprese
30 min
Mini pizze na brokułowych spodach
40min
Frittata cukiniowa
40min
Frittata z resztkami warzyw
35min
Chleb twarogowy z orzechami i ziarnami (niskowęglowodanowy)
1h 30min
Sałatka szpinakowa z łososiem i jajkiem w koszulce
30 min
Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie
40min