Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 - 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry (2-4 szt.) (patrz wskazówka)
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ¼ łyżeczki oregano, suszonego
- ¼ łyżeczki czosnku, granulowanego
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu, świeżo mielonego
- 100 g wody
- 80 g syropu klonowego
- ¼ łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 50 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 805.5 kJ / 192 kcal
- Białko
- 29.5 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Błonnik
- 1.6 g
Alternatywne przepisy
Kurczak w sosie miodowym
25 min
Cytrynowy kurczak z kaszą kuskus i cukiniowo-jogurtowym dipem
35 min
Kurczak w harissie i szybki sos jogurtowo-miętowy
45 min
Kurczak z warzywami w papilotach z sosem estragonowym
55 Min
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
2 Std.
Piersi z kurczaka w papilotach z winogronami
40min
Chrupiące paluszki z kurczaka (goujons)
40min
Kurczak w cieście cytrynowym
20min
Souvlaki z kurczaka i papryki z ryżem
1 Std. 5 Min
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
1h 15min
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30min
Shoarma z kurczaka
1h 45min