Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
-
5
liści szałwii, świeżych, drobno posiekanych
lub 1 płaska łyżeczka szałwii, suszonej, otartej - 150 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 500 g mięsa wieprzowego, np. z łopatki lub szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 30 g bułki tartej
- 70 g mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do obtoczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2344 kJ / 560 kcal
- Białko
- 26.5 g
- Węglowodany
- 18.3 g
- Tłuszcz
- 43.7 g
- Błonnik
- 1.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
1h 25 min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45 min
Mięsne medaliony z mięsa mielonego z sosem koperkowym
1u. 50min
Kotlety (croquetas) z indyka nadziewane mozzarellą
40 min
Kotlety imbirowe z kurczaka
30 min
Udka pieczone z pomarańczami i ryż basmati z rodzynkami
1h
Kurczak w sosie śliwkowym
1h
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
50 min
Piersi z kaczki z curry i anansem
25 min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1h 20 min
Hreczanyki z sosem koperkowo-chrzanowym i ziemniakami
1h 45 min
Placki porowe z mięsnym farszem
1h