
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do smażenia
-
5
liści szałwii, świeżych, drobno posiekanych
lub 1 płaska łyżeczka szałwii, suszonej, otartej - 150 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 500 g mięsa wieprzowego, np. z łopatki lub szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 30 g bułki tartej
- 70 g mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do obtoczenia kotletów
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2344 kJ / 560 kcal
- Białko
- 26.5 g
- Węglowodany
- 18.3 g
- Tłuszcz
- 43.7 g
- Błonnik
- 1.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką
1 godz.
Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
1 godz. 25 min
Hreczanyki z sosem koperkowo-chrzanowym i ziemniakami
1 godz. 45 min
Mięsne medaliony z mięsa mielonego z sosem koperkowym
1 godz. 50 min
Kaszubskie kotlety rybne
35 min
Kotlety schabowe w żytniej panierce, ziemniaki i duszona młoda kapusta
1 godz. 45 min
Kurczak faszerowany ryżem
2 godz. 50 min
Kotlety imbirowe z kurczaka
30 min
Piersi z kurczaka w papilotach z winogronami
40 min
Szaszłyki z ryżem i warzywnym sosem
2 godz. 45 min
Klopsiki jagnięce z kuskusem i miętowym jogurtem
40 min
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
50 min