Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpetami

Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpetami

4.2 425 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

Pulpety
  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty czosnku, granulowanego
  • 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
  • 2 szczypty natki pietruszki, suszonej
  • 2 szczypty bazylii, suszonej
  • 2 szczypty kolendry, mielonej
  • 2 szczypty majeranku, suszonego
  • 2 szczypty tymianku, suszonego
  • 1 szczypta chili, mielonego
  • 1 łyżeczka chrzanu, tartego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • olej do natłuszczenia dłoni
Chrzanowa zupa krem
  • 100 g pora tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 150 g korzenia pietruszki pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g selera naciowego pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 150 g ziemniaków pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • olej do natłuszczenia koszyczka
  • 1 awokado dojrzałe, miękkie, pokrojone na kawałki
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g chrzanu, tartego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 414 kcal / 1733.3 kJ
Białko 20 g
Tłuszcz 33 g
Węglowodany 16 g
Błonnik 5.1 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Sód 661.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...