
Urządzenia i Akcesoria
Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpetami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
Pulpety
-
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
-
1 jajko
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 szczypty czosnku, granulowanego
-
2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
-
2 szczypty natki pietruszki, suszonej
-
2 szczypty bazylii, suszonej
-
2 szczypty kolendry, mielonej
-
2 szczypty majeranku, suszonego
-
2 szczypty tymianku, suszonego
-
1 szczypta chili, mielonego
-
1 łyżeczka chrzanu, tartego
-
1 łyżeczka musztardy
-
olej do natłuszczenia dłoni
Chrzanowa zupa krem
-
100 g pora tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
-
150 g korzenia pietruszki pokrojonego na 2 cm kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
50 g selera naciowego pokrojonego na 2 cm kawałki
-
20 g oleju rzepakowego
-
150 g ziemniaków pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
-
800 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
olej do natłuszczenia koszyczka
-
1 awokado dojrzałe, miękkie, pokrojone na kawałki
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
100 g chrzanu, tartego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
414 kcal /
1733.3 kJ
Białko
20 g
Tłuszcz
33 g
Węglowodany
16 g
Błonnik
5.1 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Sód
661.5 mg