Nie ma nic lepszego, ani bardziej krzepiącego niż pełna miseczka rozgrzewającego curry. Aromatyczne zapachy przyciągają Cię do wolno gotowanych przypraw oraz do odkrywania intensywnie bogatych smaków – warstwa po warstwie. Jest to rodzaj jedzenia, które ożywia podniebienie i rozgrzewa duszę, a Ty możesz zabrać swoje kubki smakowe na wycieczkę dookoła świata prosto ze swojego blatu kuchennego, odkrywajac niezliczone warianty tego znakomitego dania.
Curry z Azji Południowo-Wschodniej swój charakter i aksamitną konsytencję zawdzięcza dodatkowi mleczka kokosowego, które świetnie współgra z wyrazistymi dodatkami: pikantnym chili, kolendrą i czosnkiem. Nie znajdziecie tutaj jednak klasycznego kminu, który często pojawia się w indyjskim curry.
Najbardziej znanym celem w naszej wirtualnej wycieczce po świecie curry są Indie, gdzie aromatyczne przyprawy (kardamon, goździki, garam masala, kurkuma i kozieradka) oferują prawdziwą ucztę dla zmysłów.
Dania z Bliskiego Wschodu są często gotowane z mniejszą ilością płynu, dzięki czemu sos odparowuje i pozostawia mięso lub inne dodatki pokryte przyprawami. Niezwykłego aromatu nadają gulaszom kompozycje składające się m.in. z sumaku, goździków, mięty, gałki muszkatołowej i anyżu.
Wariacje na temat curry mogą zaspokajać potrzeby różnych podniebień, dlatego nie bój się eksperymentować z różnymi przyprawami i poziomem ostrości. Możesz tworzyć wspaniałe kompozycje z prostych składników i wybrać dowolne źródło białka lub wersję warzywną, aby stworzyć wyjątkowe dania.