![Gulasz warzywny z dorszem i pastą tahini Gulasz warzywny z dorszem i pastą tahini](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/285A66EC-63AE-4B50-861B-BA3685027148/Derivates/5B78F361-2AA3-4865-8F19-E71BFF1734A5.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 200 g cukinii, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
- 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
- 100 g bakłażana, pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
- 20 g oliwy z oliwek
- 120 g wody
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- 40 g pasty tahini
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- 400 g filetów z dorsza, bez skóry, świeżego, bałtyckiego, pokrojonego na 4 cm kawałki
- 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1930.5 kJ / 461.4 kcal
- Białko
- 42.9 g
- Węglowodany
- 23.4 g
- Tłuszcz
- 23.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.4 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Sód
- 1031.6 mg
Alternatywne przepisy
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 min
Fasola adzuki po prowansalsku
13 Std.
Kofty wołowe z kaszą bulgur na dipie jogurtowym z boćwiną
45 min
Tajskie paczuszki z łososia na parze
1 godz. 20 min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Ragout z soczewicą i burakami
2 godz. 10 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą
2 godz.
Tajskie kotlety rybne
1 godz. 15 min
Gulasz z soczewicą
2h 50min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min