Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona -
40
g koncentratu pomidorowego
lub 40 g pasty ajvar - 20 g oliwy z oliwek
- 250 g kaszy bulgur
- 3 cebule dymki
- 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g liści mięty, świeżych
- 1 ogórek, sałatkowy (ok. 200 g), bez skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojony na kawałki
- 3 pomidory, obrane, pokrojone w ćwiartki
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, plus dodatkowa ilość do smaku
- ½ łyżeczki cukru
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 842.7 kJ / 201.4 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 38.2 g
- Tłuszcz
- 4.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 228 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pieczone pomidorki w zalewie miodowo-rozmarynowej
45min
Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów (TM6)
45min
Peruwiańskie quinotto
35min
Remoulade
10min
Indyjski ryż z kuminem
25 min
Południowoafrykański żółty ryż
20min
Gotowanie 500 g kaszy bulgur
35min
Pikantna marokańska zupa z soczewicą
35min
Gotowanie 400 g kaszy bulgur
35min
Ziołowy ryż z pieczarkami
1h
Gotowanie 300 g kaszy bulgur
35min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30min