Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 350 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona -
30 - 70
g żółtej pasty curry
lub 30 - 70 g pasty curry rogan josh - 25 g koncentratu pomidorowego
-
400 - 475
g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
lub 400 - 475 g białej ciecierzycy, ugotowanej, odsączonej -
2
liście limonki Kaffir, suszone
lub 2 liście limonki Kaffir, świeże - ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
- 25 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1089 kJ / 260 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 12 g
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 Min
Chana masala
35min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 Min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Soczewica garam masala z ryżem basmati
1h 15min
Curry z soczewicą (dal)
40 min
Dal makhani z soczewicy
50min
Curry z serem paneer
5u.
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Wegańskie chili
40 min