Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą

Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą

3.3 20 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz.
2 porcje

Składniki

  • filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 2 cm paski
    300 g
  • ziaren sezamu, białego
    15 g
  • sumaku
    2 łyżki
  • oregano, suszonego
    1 łyżka
  • tymianku, suszonego
    ½ - 1 łyżka
  • soli
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • zielonej soczewicy, suszonej
    150 g
  • ryżu długoziarnistego
    150 g
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    100 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • wody
    500 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • cynamonu, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • kolendry, mielonej
    1 łyżeczka
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • kolendra, świeża tylko liście, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 990.2 kcal / 4143.1 kJ
Białko 60.7 g
Tłuszcz 30.3 g
Węglowodany 120.3 g
Błonnik 14 g
Tłuszcz nasycony 4.8 g
Sód 1547.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...