Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą i ryżem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje
Składniki
-
10 g ziaren sezamu, białego
-
1 łyżeczka sumaku
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka kolendry, mielonej
-
½ łyżeczki soli
-
45 g oliwy z oliwek
-
300 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 2 cm paski
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
100 g zielonej soczewicy, suszonej
-
1000 g wody
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
100 g ryżu białego, długoziarnistego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
-
pestki granatu (opcjonalnie) do posypania
-
natka pietruszki, świeża, posiekana, do posypaniakolendra, świeża posiekana, do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
682.9 mg
Białko
51.7 g
Kalorie
3170.3 kJ /
757.7 kcal
Tłuszcz
25.4 g
Błonnik
8.6 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Węglowodany
80.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA BLISKIEGO WSCHODU
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron gryczany soba z warzywami i tofu
40 min
Polędwica wieprzowa i soczewica ze szpinakiem
20 min
Kofty wołowe z kaszą bulgur na dipie jogurtowym z boćwiną
45 min
Tagine z jagnięciną
50 min
Indyjski kurczak w jogurcie
1 godz.
Curry z soczewicy z kurczakiem
8 godz. 35 min
Azjatyckie curry z dynią i żeberkami
1 godz. 40 min
Gulasz z soczewicą
2 godz. 50 min
Kurczak garam masala z ryżem
1 godz.
Tajskie pulpeciki z ryżem
45 min
Gulasz wieprzowy w stylu greckim
35 min
Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą i batatami
50 min