Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą i ryżem

Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą i ryżem

3.4 24 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

  • 10 g ziaren sezamu, białego
  • 1 łyżeczka sumaku
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 45 g oliwy z oliwek
  • 300 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 2 cm paski
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 100 g ryżu białego, długoziarnistego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • pestki granatu (opcjonalnie) do posypania
  • kolendra, świeża posiekana, do posypania
    natka pietruszki, świeża, posiekana, do posypania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 682.9 mg
Białko 51.7 g
Kalorie 3170.3 kJ / 757.7 kcal
Tłuszcz 25.4 g
Błonnik 8.6 g
Tłuszcz nasycony 4.3 g
Węglowodany 80.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...