
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
Kurczak
-
1000 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 3 cm kawałki
-
2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżka papryczki piri piri, suszonej, mielonej
-
1 ½ łyżeczki przyprawy tandoori
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej
-
4 łyżki kolendry, świeżej
-
200 g jogurtu naturalnego
-
2 łyżeczki soli
Cytrynowy ryż
-
1000 g wody
-
2 łyżeczki soli
-
400 g ryżu basmati
-
30 g oleju
-
1 ½ łyżeczki gorczycy
-
100 g orzechów nerkowca
-
½ łyżeczki kurkumy, mielonej
-
1 - 2 zielone papryczki chili, świeże w całości
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sos tikka masala
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oleju
-
¼ łyżeczki nasion kardamonu
-
300 g pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1 łyżeczka przyprawy garam masala
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
2 łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
250 g śmietany, 18% tłuszczu
-
1 łyżka migdałów, blanszowanych
-
1 łyżeczka brązowego cukru
-
kolendra, świeża posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
780.9 kcal /
3267.4 kJ
Białko
50.2 g
Tłuszcz
31.6 g
Węglowodany
74.2 g
Błonnik
5.3 g
Tłuszcz nasycony
8.2 g
Sód
1896.9 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KUCHNIA INDYJSKA
11 Przepisów
Polska
Polska