Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem

Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem

4.2 202 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

Kurczak
  • 1000 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżka papryczki piri piri, suszonej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy tandoori
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej
  • 4 łyżki kolendry, świeżej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
Cytrynowy ryż
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 g ryżu basmati
  • 30 g oleju
  • 1 ½ łyżeczki gorczycy
  • 100 g orzechów nerkowca
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 - 2 zielone papryczki chili, świeże w całości
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sos tikka masala
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • ¼ łyżeczki nasion kardamonu
  • 300 g pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżka migdałów, blanszowanych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • kolendra, świeża posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 780.9 kcal / 3267.4 kJ
Białko 50.2 g
Tłuszcz 31.6 g
Węglowodany 74.2 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 8.2 g
Sód 1896.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...