Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
TM6 TM5

Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem

4.2 (181 ocen)

Składniki

Kurczak

  • 1000 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżka papryczki piri piri, suszonej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy tandoori
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej
  • 4 łyżki kolendry, świeżej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli

Cytrynowy ryż

  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 g ryżu basmati
  • 30 g oleju
  • 1 ½ łyżeczki gorczycy
  • 100 g orzechów nerkowca
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 - 2 zielone papryczki chili, świeże, w całości
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Sos tikka masala

  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • ¼ łyżeczki nasion kardamonu
  • 300 g pomidorów, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżka migdałów, blanszowanych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3267.4 kJ / 780.9 kcal
Białko
50.2 g
Węglowodany
74.2 g
Tłuszcz
31.6 g
Tłuszcz nasycony
8.2 g
Błonnik
5.3 g
Sód
1896.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy