Małże w zielonym sosie curry

Małże w zielonym sosie curry

4.5 15 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji

Składniki

  • 2 limonki ekologiczne
  • 15 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość posiekanych liści, do dekoracji
  • 60 g zielonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość papryczki pokrojonej w plastry, do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 20 g sosu sojowego
  • 350 - 400 g mleczka kokosowego
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1200 - 1500 g małżów, świeżych oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 402.2 kcal / 1683.8 kJ
Białko 30.2 g
Tłuszcz 25.7 g
Węglowodany 18.5 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 15.3 g
Sód 865.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...