Urządzenia i Akcesoria
Małże w zielonym sosie curry
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji
Składniki
-
2 limonki ekologiczne
-
15 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość posiekanych liści, do dekoracji
-
60 g zielonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość papryczki pokrojonej w plastry, do dekoracji
-
2 ząbki czosnku
-
30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
1 łyżka nasion kolendry
-
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
30 g oliwy z oliwek
-
20 g sosu sojowego
-
350 - 400 g mleczka kokosowego
-
20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1200 - 1500 g małżów, świeżych oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
865.7 mg
Białko
30.2 g
Kalorie
1683.8 kJ /
402.2 kcal
Tłuszcz
25.7 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
15.3 g
Węglowodany
18.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
JEDZ KOLOROWO III
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pieczona ryba po włosku z dipem z papryki i sałatką z kopru włoskiego
1 godz. 30 min
Małże w mleku kokosowym i curry
1 godz. 10 min
Ośmiornica po portugalsku
1 godz. 30 min
Curry z krewetkami i ryżem
35 min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8 godz.
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
1 godz.
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 min
Tajskie paczuszki z łososia na parze
1 godz. 20 min
Bento z pandami
1 godz.
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1 godz.
Korma z owoców morza
40 min
Bowl z łososiem, mango i komosą ryżową
40 min