Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 limonki, ekologiczne
- 15 g liści kolendry, świeżych, plus dodatkowa ilość posiekanych liści, do dekoracji
- 60 g zielonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość papryczki pokrojonej w plastry, do dekoracji (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g sosu sojowego
- 350 - 400 g mleczka kokosowego
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1200 - 1500 g małżów, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1683.8 kJ / 402.2 kcal
- Białko
- 30.2 g
- Węglowodany
- 18.5 g
- Tłuszcz
- 25.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.3 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 865.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 min
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1 godz. 15 min
Gulasz z owoców morza z ziemniakami
1 godz.
Korma z owoców morza
40min
Krewetki curry
1h 50min
Krewetki arrabiata z makaronem z cukinii
40min
Łódeczki z sałaty z kajuńskimi krewetkami i ananasową salsą
25min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35min
Orientalna zupa z owocami morza
40min
Małże po marynarsku
1 godz. 15 min
Curry z krewetkami i ryżem
35min
Krewetki Kung Pao
45 min