Domowe lody

Przygotowanie przepysznych lodów i sorbetów bez sztucznych barwników i konserwantów jest łatwiejsze niż myślisz. Tutaj znajdziesz słodkie inspiracje.

Lody na bazie kremu angielskiego

Sorbety lodowe

Gotowe w 15 minut (lub szybciej)

Zobacz więcej

Owoce sezonowe

Owoce w sezonie, nie tylko lepiej smakują, lecz mają więcej korzyści dla zdrowia. Sezonowe owoce, które dojrzewały naturalnie, mają dłuższy dostęp do słońca, dzięki czemu są słodsze i zawierają więcej przeciwutleniaczy. Słodsze owoce potrzebują mniej cukru. Kupuj owoce, gdy są najświeższe i zamrażaj je partiami, by można je było później szybko użyć do przygotowania lodów czy sorbetów. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach wynikających ze spożywania owoców sezonowych oraz o tym, jak je stosować.

Truskawki, wiśnie i czereśnie

Lody i sorbety z owocami

Szybkie porady

Mroź owoce partiami: W razie potrzeby pokrój owoce na kawałki, rozłóż na tacce jednowarstwowo, zamroź, a następnie wykorzystaj je w przepisie lub przełóż do woreczka i umieść w zamrażarce, by wykorzystać je później.
Mniej kalorii: preferuj sorbety. W przypadku lodów owocowych zastosuj dojrzałe owoce oraz zmniejsz ilość lub pomiń użycie cukru. Zamiast śmietany użyj jogurtu bądź mleka, które nie musi być pełnotłuste, a półtłuste.
Bez nabiału: zamień nabiał na mleko orzechowe, ryżowe, kokosowe, sojowe bądź jogurt sojowy.
Niech będą gładsze: dodaj białko jajka lub dojrzałego banana, a uzyskasz gładszą teksturę lodów, lub załóż motylek i ubijaj przez kilka sekund, nie przekraczając obrotów 4.
Zmniejsz ilość kryształków lodu: aby uzyskać gładszą konsystencję, dodaj syrop cukrowy, glukozę, miód lub alkohol. Te stabilizujące składniki pomogą zmniejszyć ilość kryształków.
Dobrze je przechowuj: lody lub sorbet przechowuj w płytkich pojemnikach odpowiednich do zamrażarki i okryj folią spożywczą. Jak najszybciej umieść w najchłodniejszym miejscu zamrażarki.

Przepisy bez laktozy

Dopasowane do Ciebie

Możesz dodać ulubione dodatki: owoce, czekoladę, orzechy, miód, ciastka, brownie lub granolę. Dodając przyprawy lub zioła, stworzysz nowe i ekscytujące smaki. Podawaj gałki w wafelku, elegancko zakręcone lody w pucharku oraz między ciastkami jako lodowy przekładaniec.

Polewy do lodów