Przygotowanie przepysznych lodów i sorbetów bez sztucznych barwników i konserwantów jest łatwiejsze niż myślisz. Tutaj znajdziesz słodkie inspiracje.
Pancakes - puszyste amerykańskie naleśniki
Jogurtowe lody śliwkowe z cynamonem
Bhapa doi - bengalski deser jogurtowy
Mango lassi - hinduski koktajl jogurtowy
Deser owocowy z jogurtem naturalnym i domową granolą
Hummus z bobu
Fondant czekoladowy
Czekoladowe słoiczki
Pasta z kaszy jęczmiennej z suszonymi pomidorami
Napój migdałowy
Napój sojowy
Waniliowy napój ryżowy
Mroź owoce partiami: W razie potrzeby pokrój owoce na kawałki, rozłóż na tacce jednowarstwowo, zamroź, a następnie wykorzystaj je w przepisie lub przełóż do woreczka i umieść w zamrażarce, by wykorzystać je później.
Mniej kalorii: preferuj sorbety. W przypadku lodów owocowych zastosuj dojrzałe owoce oraz zmniejsz ilość lub pomiń użycie cukru. Zamiast śmietany użyj jogurtu bądź mleka, które nie musi być pełnotłuste, a półtłuste.
Bez nabiału: zamień nabiał na mleko orzechowe, ryżowe, kokosowe, sojowe bądź jogurt sojowy.
Niech będą gładsze: dodaj białko jajka lub dojrzałego banana, a uzyskasz gładszą teksturę lodów, lub załóż motylek i ubijaj przez kilka sekund, nie przekraczając obrotów 4.
Zmniejsz ilość kryształków lodu: aby uzyskać gładszą konsystencję, dodaj syrop cukrowy, glukozę, miód lub alkohol. Te stabilizujące składniki pomogą zmniejszyć ilość kryształków.
Dobrze je przechowuj: lody lub sorbet przechowuj w płytkich pojemnikach odpowiednich do zamrażarki i okryj folią spożywczą. Jak najszybciej umieść w najchłodniejszym miejscu zamrażarki.