Ludzie podróżują po świecie, a wraz z nimi migrują również inspiracje kulinarne, składniki, smaki i tradycje. Kuchnia fusion stawia na kreatywność i innowacyjność, przez co gwarantuje nowe doświadczenia kulinarne i doznania dla podniebienia. Poznaj nasze propozycje przepisów i zainspiruj się do stworzenia własnych dań w wersji fusion.
We współczesnym, globalnym świecie obserujemy, że kultury, gastronomia i trendy żywieniowe nieustannie się mieszają i przenikają. W rezultacie składniki, smaki i techniki kulinarne łączą się i są na nowo odkrywane przez kucharzy. Aby tworzyć nowe kombinacje smakowe, ważne jest poznanie składników oraz wiedza o kuchniach świata w celu odpowiedniego zrównoważenia tekstur i smaków dla nowo powstałej receptury. Choć termin „fusion” jest stosunkowo nowy i kojarzy się z nowoczesną lub nowatorską kuchnią, to poprzednie dekady odgrywają kluczową rolę w procesie przenikania się wiedzy kulinarnej oraz tworzenia całkiem nowych połączeń smakowych.
• Vindaloo to danie, które można znaleźć w wielu indyjskich jadłospisach, a powstało w wyniku połączenia kuchni portugalskiej i indyjskiej z regionu Goa. Tradycyjne portugalskie mięso gotowane w winie i czosnku zostało połączone z indyjskimi przyprawami, aby stworzyć vindaloo.
• Francuska bagietka jest również częścią kuchni laotańskiej i wietnamskiej. Przygotowuje się z niej kanapki (báhn mi) z różnorodnym nadzieniem, sprzedawane na targach ulicznych.
• Kuchnia Nikkei łączy japońskie techniki z peruwiańskimi smakami, takimi jak ceviche.
• Makaron jest popularny w kuchni etiopskiej dzięki obecności Włochów w latach trzydziestych XX wieku.
• Kuchnia Tex-Mex jest przykładem fuzji USA i Meksyku z tak kultowymi potrawami jak chili i fajitas.