Nachos w tajskim stylu

Nachos w tajskim stylu

4.2 5 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 20 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
  • 20 g masła orzechowego
  • 20 g octu ryżowego
  • 40 g sosu sojowego
  • 10 g sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 - 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 12 płatów papieru ryżowego
  • woda do zwilżenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 3 gałązki tajskiej bazylii, świeżej tylko liści, podartych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    6 gałązek kolendry, świeżej, tylko liści, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia (ok. 300 ml)
  • 200 g mięsa z kurczaka, mielonego podzielonego na kawałki
  • 70 g marchewki pokrojonej w cienkie słupki
  • 150 g sałaty lodowej pokrojonej w cienkie paski
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki, do skropienia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 333.8 kcal / 1396.6 kJ
Białko 15.3 g
Tłuszcz 18.2 g
Węglowodany 29.3 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 3.8 g
Sód 1065.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...