Sernik baklava

4.4 50 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz.
8 porcji

Składniki

  • 50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych plus dodatkowa ilość grubo posiekanych orzechów do dekoracji
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 6 płatów ciasta filo (ok. 30 cm x 40 cm)
  • 500 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 220 - 270 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g wody
  • 20 g wody różanej (opcjonalnie)
  • 50 g miodu
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • płatki róż, suszone (opcjonalnie) do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 566.6 kcal / 2370.6 kJ
Białko 9.2 g
Tłuszcz 38.8 g
Węglowodany 48.2 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 20.6 g
Sód 336.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...