Urządzenia i Akcesoria
Sernik baklava
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz.
8 porcji
Składniki
-
50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych plus dodatkowa ilość grubo posiekanych orzechów do dekoracji
-
60 g masła pokrojonego na kawałki
-
6 płatów ciasta filo (ok. 30 cm x 40 cm)
-
500 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
-
120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
220 - 270 g cukru
-
3 jajka
-
100 g wody
-
20 g wody różanej (opcjonalnie)
-
50 g miodu
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
-
płatki róż, suszone (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
336.2 mg
Białko
9.2 g
Kalorie
2370.6 kJ /
566.6 kcal
Tłuszcz
38.8 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
20.6 g
Węglowodany
48.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Jajka po szkocku w falafelach z sosem jogurtowym
50 Min
Pączki z kremem ajerkoniakowym
4 Std.
Krem pistacjowy
40 Min
Herbaciane żeberka z warzywami, ryżem i sosem
7 Std. 40 Min
Waniliowe ciasto ze spiralizowanymi jabłkami (TM5)
1 Std. 20 Min
Krem pomarańczowy z białej czekolady i pistacji
45 Min
Smażone jabłka z budyniowym kremem waniliowym (TM6, TM7)
35 Min
Mini serniczki z kremem mango
4 Std.
Orzechowe świderki
2 Std. 30 Min
Rogaliki orzechowe
2 Std.
Baskijski sernik pistacjowy
9 Std.
Pistacjanki
2 Std. 40 Min