Urządzenia i Akcesoria
Sernik baklava
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz.
8 porcji
Składniki
-
50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych plus dodatkowa ilość grubo posiekanych orzechów do dekoracji
-
60 g masła pokrojonego na kawałki
-
6 płatów ciasta filo (ok. 30 cm x 40 cm)
-
500 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
-
120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
220 - 270 g cukru
-
3 jajka
-
100 g wody
-
20 g wody różanej (opcjonalnie)
-
50 g miodu
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
-
płatki róż, suszone (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
336.2 mg
Białko
9.2 g
Kalorie
2370.6 kJ /
566.6 kcal
Tłuszcz
38.8 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
20.6 g
Węglowodany
48.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Piernikowy sernik królewski
1 godz. 40 min
Łosoś w cytrynowo-miodowej marynacie z imbirem
2 godz. 20 min
Karmelowe tiramisu
5 godz. 20 min
Sernik baskijski
3 godz. 15 min
Baskijski sernik pistacjowy
9 godz.
Wiedeńskie czekoladki
50 min
Asturyjski gulasz z białej fasoli
15 godz. 30 min
Semifredo z kawą zbożową
7 godz.
Migdałowe ciasto z tahini
1 godz. 30 min
Ciasto serowe z batatami
2 godz.
Sernik baskijski z matchą
10 godz. 15 min
Wegańskie jabłka pod orzechową kruszonką
3 godz. 45 min