Sushi donuty

Sushi donuty

4.0 9 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 sztuk

Składniki

  • 260 g ryżu do sushi
  • 1200 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 awokado (150-200 g), dojrzałe, pokrojone na kawałki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • olej sezamowy do natłuszczenia
    olej, do natłuszczenia
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
    100 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry, lub tuńczyka, świeżego, jakości sashimi, pokrojonego w plastry (patrz wskazówka)
  • warzywa i/lub owoce, mieszane np. ogórek, rzodkiewki, marchewka, awokado, pomidorki koktajlowe, mango, do dekoracji
  • 1 płat wodorostów nori pokrojony w paski (ok. 7 x 1 cm)
  • 1 łyżka ziaren sezamu, czarnego (opcjonalnie) do dekoracji
  • sos sojowy do podania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 158.5 kcal / 663.2 kJ
Białko 4.8 g
Tłuszcz 3 g
Węglowodany 27.6 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 0.5 g
Sód 382.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...